Lentesalade met rode klaverbloemen, groene asperges en walnootolie
Door Green Oak exclusive catering | 9 mei 2024
Lentesalade met rode klaverbloemen? Ja, echt! Dit recept combineert de gezondheidsvoordelen van rode klaverbloemen met verse, seizoensgebonden ingrediënten.
Voor 2 personen
Ingrediënten:
- 6 groene asperges, geblancheerd en in stukken gesneden
- 1 handje jonge spinazieblaadjes
- 1 handje veldsla of wilde kruiden zoals postelein of vogelmuur
- 6–8 verse rode klaverbloemen (bloemhoofdjes losgehaald in bloemblaadjes)
- 4 radijsjes, in dunne plakjes gemarineerd in dashi
- 1 eetlepel geroosterde pompoenpitten
- 1 eetlepel walnoten, grof gehakt
- Dressing:
- 1 eetlepel walnootolie (of olijfolie extra vierge)
- 1 theelepel appelciderazijn of citroensap
- 1 theelepel mosterd (optioneel)
- snuif zout en versgemalen peper
Bereiding:
- Asperges kort blancheren in gezouten water (2 min), dan afspoelen met koud water en laten uitlekken.
- Snij de radijsjes, in dunne plakjes en laat ze marineren in dashi
- Meng de spinazie, veldsla, radijsjes, asperges, noten en pitten in een grote kom.
- Klop de dressing samen en giet over de salade.
- Strooi de klaverbloemblaadjes als topping vlak voor het serveren.
- Werk eventueel af met wat citroenrasp, eetbare bloemen zoals viooltjes of madeliefjes voor extra kleur.
- Voeg zeker verse gehakte kruiden (peterselie, kervel, basilicum of rucola) toe naar smaak, dit verhoogd nogmaals de voedingswaarde van het gerecht.
Waarom een lentesalade met rode klaver meer is dan een mooi gerecht
Voedingswaarde & voordelen:
- Rode klaver: bron van fyto-oestrogenen, antioxidanten en kleurstoffen met ontstekingsremmende eigenschappen.
- Groene asperges: rijk aan folaat, vezels en glutathion (ontgifting).
- Walnootolie: levert ALA (omega-3) en bioactieve polyfenolen.
- Radijs & spinazie: zorgen voor zwavelverbindingen (ontgiftend) en nitraat (bloeddrukverlagend).
Dit rode klaverbloemen recept is niet alleen mooi op je bord, maar voedt je lichaam op celniveau.
Probeer deze lentesalade met rode klaver als lichte lunch of kleurrijke starter. Zin in meer recepten met eetbare bloemen? Volg ons via natuurlijkegezondheid.be.
Over Green Oak Catering
Deze blog is geschreven door Green Oak Catering, het exclusieve cateringlabel van High Five Food Creators, gespecialiseerd in high-end gastronomie, culinaire creativiteit en verfijnde tafelbeleving.
Bij Green Oak draait alles om méér dan eten: wij creëren memorabele momenten waarin smaak, stijl en sfeer samenkomen. Elk gerecht is met zorg samengesteld met oog voor voedingswaarde én ruimte voor genot. Want op een feest mag het ook eens wat losser zijn, zolang het met gevoel en balans gebeurt.
Green Oak combineert culinaire klasse met een knipoog naar gezondheid, en blijft trouw aan de waarden van natuurlijke voeding die diep verweven zitten in onze hele keten.
Bezoek www.greenoakcatering.be voor meer informatie, exclusieve formules en inspiratie voor jouw volgende evenement.
📚 Bronvermelding
-
EMA – Herbal monograph on Trifolium pratense L., flos (2020).
European Medicines Agency -
Duke, J.A. (2002). Handbook of Medicinal Herbs, 2nd ed. CRC Press.